UITSNEDE-template-kopie.png

Nieuws

Op reis in de Marrumer verhalenavond

Op vrijdag 17 november was de vierde Marrumer Verhalenavond. Een avond waarin vertellers ons meenamen in hun reisverhalen. Want het thema was dit jaar ‘Mijn reis, Myn reis’. De biljartzaal van het dorpshuis stond klaar met extra stoelen en dan is het altijd spannend hoeveel mensen er komen. Zouden er weer vijftig bezoekers zijn net als vorig jaar? Als we maar een mooie avond hebben...., zeiden we. En wat hebben we weer kunnen luisteren naar prachtige vertellers en hun verhalen. Met meer dan 80 luisteraars een geweldige avond.

Daan Poelstra nam ons mee in de hoogtijdagen van het toneel en Het Nut. Een reis door het tijdperk waarin toneel een hele grote rol speelde in ons dorp en omgeving (en waar we nu nog altijd van mogen genieten). Meerdere persoonlijke herinneringen werden door hem opgehaald. Hilarische momenten op het toneel. Eind jaren 70 werden zelfs twee revues 60 keer opgevoerd. Deze voorstellingen waren zowel in Fryslân als daarbuiten. De titel “Sa hat de skriuwer it net bedoeld”, werd ook duidelijk in zijn verhaal.
Tineke Zijlstra vertelde vervolgens twee verhalen,. Reisavonturen met een vriendin naar Duitsland en Polen, waarbij de niet al te royale fooi ‘für alle Leute’ de titel duidelijk maakt. In het tweede verhaal vertelde zij over een kampeervakantie met de Volkswagen Kever naar de Noord-Hollandse kust. Door het verhaal van Tineke zien we de twee vriendinnen slepen met hun kampeerspullen op de bolderkar naar de camping. Waarbij ze genieten van het strandleven en met hun tentje op een mooi plekje staan, totdat ’s nachts de zee bijna tot de tent nadert.

Na de pauze bracht René Bil ons ook op verre reizen. Eerst haalde hij herinneringen aan over het 40-jarig werkjubileum van zijn vader, die niets waren in vergelijking met de 40 jaren van Mozes in de woestijn. Vervolgens korte fragmenten uit zijn reizen naar het buitenland, eerst met zijn oom, tante en neefje om ‘aan te sterken’ in Italië. En de treinreis in de slaapcoupé naar Polen met een vriend. Om te eindigen met limericks over de treinreizen van Emmen naar Ommen vice versa. René is een talent in taalvondsten.
Dan neemt Jaap Hijma ons mee in zijn reis door de familiegeschiedenis. Onder de noemer “100 jaar Hijma landbouw” verrast hij jong en oud door de geschiedenis van zijn familie. Hoe het boerenleven, het ondernemende en vrijwilligerswerk in al die jaren een rol speelde in zijn familie. Tot uiteindelijk de grond en boerderij werden verkocht. In 1953 had de familiegeschiedenis een andere wending kunnen krijgen, toen er een boerderij op het oog was in de Noordoostpolder. De watersnoodramp bracht hier verandering in, omdat de getroffen Zeeuwse boeren toen voorrang kregen bij het toekennen van de boerderijen in de polder.

Een leerzame avond met zeer verschillende verhalen. Dat maakt het ook zo boeiend. Bedankt aan iedereen die erbij was. Vertellers, dorpshuis, dorpsgenoten en ook bezoekers uit omliggende dorpen. Naast de verhalenavond in Marrum kon op bijna veertig plekken in onze provincie naar verhalen worden geluisterd. Wij hopen tot volgend jaar!

Titia en Nathal

Klik hier om een fotoreportage van de verhalenavond te bekijken. De meeste foto's zijn gemaakt door Floriske Gerritsma, waarvoor dank